Népi mesterségek

A Kacár tanya olyan hely, ahol kéz, láb, szem, fül és száj nem unatkozhat. Bőven talál elfoglaltságot a kovácsműhelyben, a fazekaskorongnál, a szövőszéken, nemezgyömöszölés, növények gondozása , az állatok etetésE közben.

Aki pedig többre vágyik: szánthat, vethet, arathat, csépelhet és őrölhet....

....fedhet tetőt, készíthet vályogtéglát, építhet pásztorkunyhót...

Mesterségeinket az idősektől tanultuk, - akiknek a mindennapjukhoz tartozott a hagyományos, ősi tudás - és folyamatosan törekszünk arra, hogy összegyűjtsük,továbbadjuk a még fellelhető sok mesterségbeli fogást, mely magyar népünk ősi kincse. Segítségül hívjuk ehhez a munkához a magyar néprajz híres kutatóit; sokat merítettünk pl. Herman Ottó, Malonyai Dezső, Győrffy István vagy Gönyei Sándor műveiből.

Fazekasság

A látogatók, vendégeink lábhajtású fazekaskorongon sajátíthatják el a mesterség alapfogásait szakavatott mester irányításával. Az elkészült darabok természetesen elvihetők.(égetés nélkül)

Kovácsolás

Kovácsműhelyünket eredeti , régi fújtatóval és szerszámokkal rendeztük be. Itt pl.,, szerencse’’ patkókat lehet készíteni, kovácsmester segítségével, életkornak megfelelő méretben. Már nagycsoportos óvodásokat fogadunk felnőtt kísérő segédletével.

Szövés

Szövőkereteken, vagy övszövőkön is lehet dolgozni, kinek melyik a legalkalmasabb..(8-éves kortól)

Nemezelés

Kártolt gyapjúból kisebb tárgyak készíthetők, mint pl. karkötő, labda stb. Természetesen az így készült darabokat is hazaviheti a boldog tulajdonos.

Csuhézás

Kukoricacsuhéból gyermekjátékokat és dísztárgyakat készíthetünk.

Fafaragás

Évszázados ősi szerszámokkal: lábhajtású faesztergával, vonópadon, vonókéssel és kézi favésőkkel lehet dolgozni a műhelyben (korosztálynak megfelelően, nagycsoportos kortól)

Kőfaragás

Különböző keménységű kőzetek idomra vagy tetszés szerinti faragása.(csak felnőtteknek)

Népi építészet

Néhány fejezet ebből a kimeríthetetlen mesterségtudásból, melyeket be tudunk mutatni a Kacár tanyán: zsúpkészítés, taposott szalma tetőfedés, nádtető készítés, sövénykerítés fonás, vályogkészítés, falazatok: paticsfal, fecskefal, vert fal, gömbölyegfal, mereglyés fal, tapasztás, ácsmunkák(bárdolás). (fázisfotók a képtárban)

Pásztorkunyhó (magyar csőszkunyhó) építése

A századfordulón Herman Ottó által gyűjtött anyag alapján, nádkötegekből (faváz szerkezetű, faszegezve).(fázisfotók a képtárban)

Kemenceépítés

Vesszővázas sárkemence készítése iskolás kortól (hordozható, elvihető!).
Az udvari kenyérsütő kemence építése tanfolyamunk tananyaga (felnőttképzés). ).(fázisfotók a képtárban)